Articole

Atenţie cu finanţări europene pentru tractoare chinezeşti ! Au început procesele. DNA Cluj a interceptat deja fraude cu fonduri europene, fraudarea fondurilor europene reprezintă o infracţiune gravă. Atenţie !

Hits: 7

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului I. D., la data faptelor din  județul Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

uz de fals în formă continuată, fraude cu fonduri europene

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada, 16 octombrie 2017 – 14 iunie 2018, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri nerambursabile, inculpatul D. în calitatea menționată mai sus, ar fi schimbat destinația sumei de 2.128.245 lei, primită de Primărie în condițiile de mai sus.

Concret, acesta ar fi efectuat plăți nelegale în baza unui număr de 41 de Ordine de plată, în favoarea unor agenți economici și persoane fizice, în alte scopuri decât cele stabilite prin contractul de finanțare.

În perioada 12 ianuarie 2016 – 05 iulie 2018, inculpatul D., în aceeași calitate, ar fi ridicat și și-a însușit în interesul său sau pentru altul, din contul Primăriei Comunei Oncești deschis la Trezoreria Sighetu Marmației, pe baza unui număr de 55 de înscrisuri oficiale falsificate, intitulate ”Cec pentru ridicare numerar multiplu”, suma totală de 572.577 lei.”

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Primăria Comunei Oncești s-au constituit părți civile cu sumele de 2.174.970 lei respectiv 572.577 lei.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile, ce aparțin inculpatului.

Procurorii DNA Cluj l-au trimis în judecată și pe P. C., consilier superior la Compartimentul Cadastru, Urbanism și Agricultură din cadrul Primăriei Bocicoiu Mare, județul Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– participație improprie în forma complicității la folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– instigare la fals material în înscrisuri oficiale, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

” În perioada 2012 – 2014, inculpatul C. P. ar fi înlesnit și ajutat cu rea-credinţă o rudă de-a sa să folosească și să prezinte la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) documente ori declaraţii false și inexacte, în cadrul schemelor unice de plată.

În același context, inculpatul ar fi determinat mai multe persoane să-i pună la dispoziție o parte din aceste documente (adeverințe) prin care se adeverea faptul că ruda sa deținea spre folosire suprafața de teren respectivă.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile din bugetul Uniunii Europene în cuantum de 48.424 lei, sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.”

În cauză, a fost dispusă instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri imobile aparținând inculpatului.

Dosarele au fost trimise spre judecare Tribunalului Maramureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauze.

Lasă un răspuns